Els polls són insectes parasitaris que viuen entre els cabells de les persones alimentant-se de la seva sang. Són de color grisenc, sense ales, fan uns dos mil·límetres de longitud i sobreviuen fins a trenta dies en una persona. Els ous, o llémenes, són blancs i encara més petits, quasi com una escama de caspa i romanen més de dues setmanes. Són més fàcils de detectar en la línia del coll i darrere de les orelles.

No és aconsellable l’ús d’insecticides per eliminar els polls.

Els polls són molt contagiosos i es reprodueixen ràpidament: cada femella posa entre cent i tres-cents ous que estan fortament adherits a la base del cabell. L’ou s’incuba entre set i deu dies i després es desenvolupa la larva.

El contacte proper o l’ús compartit d’efectes personals, com ara barrets o raspalls per al cabell, implica un risc de parasitosi. Els xiquets/tes de tretze a onze anys i les seues famílies adquireixen polls amb més freqüència sense que indique una manca d’higiene personal.

Mesures preventives

  • Raspallar els cabells cada dia, mantenint nets els raspalls.
  • Informar als xiquets/es que l’intercanvi d’objectes pot afavorir el contagi.
  • Per tant no s’han de compartir ni pintes, ni raspall de cabell, ni tovalloles,  ni gorres.
  • Revisar els cabells dels xiquets/es i de les persones que hi conviuen dos o tres cops per setmana, sobretot si es graten el cap o es queixen de picor.
  • Si observeu que el vostre fill/a té polls cal que aviseu al mestre/a, o al director/a de l’escola. 
  • No s’han d’administrar insecticides “per prevenir” a persones no parasitades.

Què he de fer si trobe polls vius o llémenes al cap del meur fill o filla?

La millor manera d’eliminar els polls i les llémenes, és retirar-los amb una llemenera.

  • Per fer això haureu de seguir el següent procés:Pentinar el cabell en totes direccions, tal com s’ha descrit anteriorment durant la detecció, entre 10 i 15 minuts (en funció de la llargada del cabell) cada dia fins que no es troben polls grans.
  • Posteriorment es pentinarà cada 4 dies, com a mínim durant 4 sessions. És molt important completar les 4 sessions encara que no apareguan polls.  Si es trobareu polls grans en alguna d’aquestes 4 sessions, caldria tornar a començar el procés.

 Font de la info i també